Bu durum birçok kişi tarafından merak edilir ve cevabı sıkça aranır. Bu durumun cevabı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilmiştir. Bu yazıda sizlere bu kanunun söylediklerinden bahsedeceğiz.
Memurların Yapamayacağı Ek İşler Nelerdir?
657 sayılı Kanun’un 28. Maddesi bu durumu açıklar. Hangi mesleklerde çalışamayacakları açıkça belirtir.
Memurlar Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan ve esnaf olarak bilinen işlerde çalışamaz veya bu gibi işler oluşturamazlar. Memurlar herhangi bir ticari temsilci olarak görev yapamazlar.
Bunun dışında kamuda çalışan memurlar ayrıca bir meslek edinmek için büro gibi yerler açamazlar. Bunlar serbest meslek diye bilinir ve çoğu kişi bunları yapmakta bir sakınca olmadığını bilir. Ama böyle değildir. Memurlar herhangi bir büro veya ofis gibi bir yer açamazlar. Ancak bazı istisnalara sonucu bunlar değişmektedir. Kendisine özel olarak bir görev verilen bir memur bu kanunun dışında kalmaktadır.
Peki, memurlar hangi ek işlerde çalışabilir bunları nerden anlayacağız? Bu sorunun cevabı basittir. Devlet Personel Başkanlığı yani kısa adıyla DBP’nin açıklamış olduğu bazı görüşler vardır. Memurlar bunlara bakarak nasıl bir ek işte çalışabileceğini anlayabilirler. Bunlar aşağıdaki gibidir.
Memurlar Hangi Ek İşleri Yapabilirler?
Herhangi Bir Şirkete Ortak Olabilir Mi?
Memurlar 657 sayılı Kanun gereğince bir şirkete ortak olabilirler. Ama bunun bir şartı vardır. Memurun adı şirketi yöneten veya temsil eden kişi olarak gözükmeyecektir. Bunun dışında anonim ve limitet şirketlerde ortak olabilirler.
Borsada İşlem Yapabilir Mi?
Memurların borsada alım satım yapmaları hakkında bir yasak bulunmuyor. Anonim veya halka açık şirketlerden hisse alıp satmaları da yasak değildir. Bu yüzden memurlar borsada işlem yapabilir mi sorusunun cevabı evettir.
Öğretmenler Tarafından Ücretli Bir Şekilde Özel Ders Verilebilir Mi?
Öğretmen olarak bilinen kişilerin boş zamanlarında ücretli bir şekilde özel ders verip veremeyecekleri birçok kişi tarafından bilinmez. Bu bilinmezliği Özel Eğitim Kurumları Kanunu aracılığıyla yok edebiliriz. Öğretmenlerin boş zamanlarında özel ders verip veremeyeceğini Özel Eğitim Kurumları Kanunu açıklamıştır. Bu kanuna göre ücretli özel ders verilmesinde bir sakınca yoktur. Fakat özel ders verilmeden önce bir izin alınmalı ve özel dersin sınırı olmalıdır. Devlet tarafından belirlenmiş derslere giren öğretmen bu derslerin yarısından daha fazla saat özel ders veremez. Bu kanuna aykırıdır. Ayrıca öğretmen çalıştığı kurumdan özel ders verebilmek için izin almalıdır.
Müzik Albümü Çıkarabilir Veya Sergi Yapılabilir Mi?
Devlet memurların müzik albümü çıkarmasında veya sergi yapmasında herhangi bir sakınca bulmuyor. Ama birkaç şart sunuyor. Bu şartların en başında mesai saatlerinde dışında yapılması gerekiyor. Ayrıca yapılan bu sanat dalından kazanılan para herhangi bir firmaya gitmemeli. Yani bu işlerin yapılması için herhangi bir firma ile anlaşılamaz. Tek başına yapılması gerekmektedir.