Elektronik, internet ile global bir şekilde iletişim ağının kurulması ve daha pek çok gelişim; e-Devlet adında, tüm kurumları kendi çatısı altında toplayan bir web sitesini oluşturmuştur. Bu yazımızda e-Devlet sisteminde bir doğrulama sistemi olan elektronik imza yani e-İmza uygulamasını ele alacağız. Şimdi “e-İmza nedir, ne işe yarar, kullanım alanları nelerdir, nasıl kullanılır, nasıl alınır?” gibi soruların cevaplarını paylaşalım.
E-İmza Nedir?
Kurumsal bir dille bahsedersek e-İmza 5070 sayılı kanunlar çerçevesinde ıslak imzaya eşdeğer olup elektronik ortamda oluşturulacak bir belge içerisine eklendiğinde imzalayanın kim olduğunu anlamaya yarayan bir elektronik imza biçimidir. Yani özetle; elektronik imza sayesinde kötü amaçlı kişilerin bazı belgelerle oynayarak sizi dolandırmalarını önlemiş olursunuz. Bu imza, ıslak imzadaki gibi bir karalama değil, sayılardan oluşan bir imza stilidir. Ayrıca bu imza, oluşturulacak belgenin türüne göre değişkenlik göstermektedir.
E-İmza Ne İşe Yarar?
- E-Devlet sisteminde e- İmza ile kimlik doğrulama ve onaylama işlemi yapılır.
- E-İmza sahip olduğunuz verilerin bütünlüğünü korur.
- Herhangi bir belge imzaladığınızda bu belgeyi sizin imzaladığınıza dair bir kanıt niteliği taşır.
E-İmza Kullanım Alanları Nelerdir?
- ÖSYM, pasaport, ehliyet vb. başvurularında
- Sosyal güvenlik ve sağlık sektörü uygulamalarında
- Vergi ödeme ve sigortacılık işlemlerinde
- Kurumlar arası iletişim ağında
- Elektronik oy verme işlemleri
- İnternet bankacılığı uygulamalarında
- E-Sözleşmelerin imzalanmasında
- Kâğıt kullanılmaması adına yapılan uygulamalarda
E-İmza Nasıl Alınır?
Bu imza e-Devlet üzerinden alınmaz; fakat bu imzayı almadan önce mutlaka bir e-Devlet şifresi edinmelisiniz. E-Devlet şifrenizi herhangi bir PTT şubesinden cüzi bir ücret karşılığında edinebilirsiniz.
E-İmza başvurusu yapacak kişilerin yapacağı başvuru tipine göre istenen evraklar değişkenlik göstermektedir.
Bireysel Başvuru İçin Gerekli Belgeler
- Başvuru sahibinin fotoğraflı ve geçerli T.C. kimlik belgesi, pasaport ve sürücü belgelerinin aslı
- NES taahhütnamesi ve başvuru formu
Kurumsal Başvuru İçin Gerekli Belgeler
- Başvurudan önceki son 6 ay içerisinde Ticaret sicil memurluklarından alınmış faaliyet belgesinin aslı
- İmza sirküleri (noter onaylı) fotokopisi
- NES taahhütnamesi ve başvuru formu
Yukarıdaki gerekli belgeler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan temin edilir. Formlar doldurulup gerekli evraklar temin edildikten sonra Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na teslim edilmelidir.
E-İmza Nasıl Kullanılır?
Bu yazıya geçmeden önce e-İmza sertifikası olan “Nitelikli Elektronik İmza Sertifikası (NES)” ne anlama geldiğine göz atalım. Bu sertifika, sertifika hizmet sağlayıcısının; kimlik bilgileri, kurulduğu ülke ve imza sahibinin kimlik bilgilerini içerir. Bu sertifika bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu tarafından gerçek kişilere verilir, kurumlara verilmez. Ayrıca bu sertifikanın geçerlilik süresi ve seri numarası da yine sertifika içerisinde bulunmaktadır.
E-İmza size gelince yanında bir CD ya da başka bir medya aracı gelecektir. Bu gelen CD ya da medya aracına bağlayıp içerisindeki yazılıma kurmanız gereklidir. Yazılım kurulduktan sonra sertifikanıza giriş yaparsanız e-İmzanız aktive edilmiş olacaktır.
Mebajans.com