http://e-mufredat.meb.gov.tr adresine girdiğimizde öğretmenlerin “M.E.B. Personel Girişi” başlığı altında bulunan “MEBBİS bilgilerinizle giriş yapmak için tıklayınız.” düğmesine basarak sisteme giriş yapmalıdırlar.
Eğitim Kurumları için Kurul/Zümre Tanımlama İşlemleri
“Yönetimsel İşlemler” altındaki “Eğitim Kurumu İşlemleri” menüsü altına bulunan “Kurul Tanımlama” ekranı, eğitim kurumları tarafından yapılacak olan kurulların/zümrelerin tanımlandığı bölümdür. Bu ekrana sadece yetkili yöneticiler, okul kurul/zümre başkanları kendi kurumları bazında giriş yapabilmektedir. İlçe ve İl Millî Eğitim Müdürlüklerinin kurul/zümre tanımlamaları, benzer şekilde ilçe için “İlçe M.E.M. Zümreler ve Sonuçlar” ekranından, il için ise “İl M.E.M. Zümreler ve Sonuçlar” ekranından yapılabilir. Diğer tanımlama işlemleri aynıdır.
Bu ekrana girdiğinizde geçerli dönem otomatik olarak ekrana gelecektir. İş takvimi seçili olmadan herhangi bir işlem yapılamaz. “Kurul Tanımlama” ekranına girmeniz gerekiyor ise ve girme yetkiniz yok ise, bu ekrana giriş yetkinizi eğitim kurumu müdürlüğü “Eğitim Kurumu Zümre Başkanları” isimli ekranı kullanarak verebilecektir. Daha önceki yıllara ait iş takvimleri seçilerek önceki dönem işlemlerine de ulaşabilirsiniz.
Bu ekranda “Yapılacak İşlemler” başlığı altında yer alan “Kurul/Zümre bilgilerini katılımcıların görebilmesi için onaylıyorum.” seçeneği bulunmaktadır. Bu seçenek tüm kurul/zümre tanımlama işlemleri tamamlandıktan sonra kurul/zümre bilgilerinin katılımcılara ön bilgi olarak ulaşmasını sağlamak içindir. Kurul/Zümre yeri, tarihi, açıklaması belirlendikten, gündem oluşturulduktan, katılımcılar ve kurul/zümre başkanı kaydedildikten sonra bu seneği işaretlemek sureti ile “Yeni Kayıt” veya “Kayıt Güncelle” düğmelerinden birine basılınca, tüm kurula/zümreye katılacak personele kurul bilgisi kısa ileti (SMS) ve e-posta olarak otomatik olarak gidecektir. Bu işlemi yaparken aşağıdaki ileti ile karşılaşabilirsiniz;
“Dikkat : Sayfaya erişim yetkiniz bulunmaktadır. Fakat kurul/zümre/komisyon başkanı veya okul yöneticisi olarak yetkiniz bulunmamaktadır. Bu nedenle de bu sayfadaki bilgilerde değişiklik yapamazsınız. Değişiklik yapmak veya yeni bir kayıt oluşturmak istiyorsanız lütfen, okul yönetimi ile görüşüp “Okul Zümre Başkanları” ekranından yetkilerinizi güncelletiniz.”
Eğer bu ileti gelir ise Okul Müdürüne size kurul/zümre başkanı yetkisi vermesi gerektiğini iletmelisiz. Okul müdürü iseniz kendinize kurul/zümre başkanı yetkisi vermeniz gerekir. Aksi takdirde bu ekrana girebilir fakat yeni bir kurul oluşturamazsınız.
Kısa ileti (SMS) ve e-posta bilgilerinin katılımcılara ulaşabilmesi için MEBBİS sisteminde katılımcıların e-posta ve GSM bilgilerinin tam ve doğru olarak kayıtlı olması gerekir. Bu bilgiler MEBBİS sisteminde eksik veya güncel değil ise bu kişiler ancak e-Müfredat portaline girdiklerinde oluşturulan kurulu görebilirler. Kullanıcılar kendi GSM ve e-posta bilgisini MEBBİS sistemi üzerinden değiştirebilir veya girebilir.
“İş takvimi ve açıklamalarını görmek istiyorum.” seçeneği işaretlenirse Bakanlık ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından girilen iş takvimine ait açıklamalar görüntülenecektir. İşaretleme kaldırıldığında ise açıklama bölümü gizlenmektedir. Bu sayede iş takvimi her zaman görülebilir durumdadır.
İkinci seçenekte “Oluşturduğum kurulların/zümrelerin listesini almak istiyorum.” seçeneği bulunmaktadır. Bu rapor ile bulunulan kuruma ve şahsınıza ait oluşturulmuş kurullar listesi özet olarak gelmektedir. Örnek bir rapor aşağıdaki gibidir;
Üçüncü seçenekte ise “Oluşturduğum kurul/zümre raporunu almak istiyorum.” seçeneği bulunmaktadır. Bu rapor ile oluşturduğunuz kurulun imza çizelgesi dâhil detaylı tüm çıktısı gelmektedir. Örnek bir rapor aşağıdaki gibidir;
Raporlar görüntülendikten sonra kullanmış olduğunuz internet tarayıcınızın geri düğmesine basarak veya soldaki menüden tekrar “Yönetimsel İşlemler” altındaki “Eğitim Kurumu İşlemleri” menüsü altına bulunan “Kurul Tanımlama” seçeneğini tıklayarak kurul/zümre tanımlama ekranına geri gelebilirsiniz.
Kurul tanımlamak için “Kurul/Zümre Adı” kısmında yer alan açılır listedeki kurul tanımlamalarından biri (Öğretmenler Kurulu, Eğitim Kurumu Sınıf/Alan Zümresi, Sınıf/Şube Öğretmenler Kurulu vb.) seçilir. Kurulun hangi tarihte ve saatte yapılacağı bilgisi “Kurul/Zümre Tarihi” bölümüne, kurulun nerede yapılacağı ve diğer hususlar ise “Kurul/Zümre Açıklaması” bölümüne girilmelidir.
Bu bilgiler girildikten sonra en üst menüde yer alan “Yeni Kayıt” veya “Kayıt Güncelle” düğmelerinden birisine tıklayarak ön kurul bilgisi oluşturulur. Oluşturulan kurul bilgileri listeye gelecektir. Bu listede her oluşturduğunuz kurul bilgisi ve onay durumu gösterilmektedir. Liste beşerli guruplar halinde gelmekte olup “Önceki ve Sonraki Sayfa” linklerine basılarak sayfalar arasında geçiş yapılabilmektedir. Her oluşturulan kurulun bir kurul numarası bulunmaktadır.
Oluşturulan kurulların gündemlerini ve kurula katılacak personel listesini girmek için listeden istenen kurula ait kurul adının hemen solunda yer alan “Düzelt” düğmesine basılması gerekmektedir.
Bu düğmeye basıldığında “Yönetmelik ve Yönergede Mevcut Olan Gündem Maddeleri” ile “Katılımcı Bilgi Girişi” bölümleri görüntülenmektedir.
Kurulda görüşülmesi planlanan gündem maddeleri yönetmelikte mevcut olup, ayrıca yazmanıza gerek kalmadan listelenmektedir. Kurulda görüşülmesi planlanan tüm gündem maddeleri kutucukları işaretlendikten sonra üst tarafında yer alan “Gündem Ekle +” butonuna basılarak seçilmiş olan tüm gündem maddeleri “Kurumca Oluşturulmuş Gündem Maddeleri” bölümüne eklenecektir.
Eğer yanlışla eklediğiniz veya kuruldan çıkartmak istediğiniz katılımcı varsa; üzerine tıklanır ve listenin üstünde yer alan “Katılımcı Sil –“ düğmesine basılarak kuruldan çıkarılması sağlanır. Listeden ilgili kişi seçilerek “Başkanı Kaydet” düğmesine tıklanmak sureti ile kurul başkanı da seçilmiş olur. Ayrıca aynı şekilde ilgili kurulda/zümrede var ise yedek başkan da seçilir.
Eğer kurumunuzda çalışan personel listesinde olmayan bir öğretmenimiz varsa; onu da listenin hemen üstünde bulunan “Listede Olmayan Kişinin T.C. Nosu” bölümüne ilgili kişinin TC Kimlik Numarası yazılarak “Listede Olmayanı Kaydet” düğmesine basmak suretiyle “Kurum Katılımcı Listesine” ekleyebiliriz. Eğer TC Kimlik Numarasını yazıp “Listede Olmayanı Kaydet” düğmesine basmamıza rağmen kişiyi bulamadıysa; MEBBİS bilgileri ile ilgili bir sorun olduğu anlaşılarak ilgili MEBBİS yetkili kişisine ulaşarak durumunun düzeltilmesi sağlanmalıdır. (Ücretli veya görevli öğretmen olmasına rağmen MEBBİS’e kaydedilmemiş öğretmenler vb.)
Tüm bu tanımlamalar bittikten sonra “Kurul/Zümre bilgilerini katılımcıların görebilmesi için onaylıyorum.” seçeneği işaretleyerek “Yeni Kayıt” veya “Kayıt Güncelle” düğmelerinden birisine tıklayarak toplantı hakkında SMS ve e-posta ile tüm katılımcılara bilgilendirme gitmesini sağlarsınız. Artık toplantınız duyurulmuştur.
Kurul Toplantı Bilgilendirme İşlemleri
“Yönetimsel İşlemler” altındaki “Eğitim Kurumu İşlemleri” menüsü altına bulunan “Kurul Toplantı Bilgilendirme” ekranı, öğretmenlerin oluşturulmuş kurulları/zümreleri görmeleri, kurul/zümre başkanının kararları girebildiği ve alınan kurul/zümre kararları ile ilgili görüşlerini yazabildikleri veya onay verebildikleri bir bölümdür. Tüm kurullar/zümreler için geçerlidir.
Bu ekrana girdiğinizde geçerli dönem otomatik olarak ekrana gelecektir. İş takvimi seçili olmadan herhangi bir işlem yapılamaz. Bu ekrana girildiğinde kumunuza ait tanımlanmış ve sizin de kurul katılımcı listesinde seçili olduğunuz kurullar “Davet Edildiğiniz Toplantılar” bölümünde listelenecektir. Üzerinde çalışmak istediğiniz kurulun hemen solunda bulunan “Düzelt” düğmesine basarak o kurula ait girilmiş gündem, açıklamalar ve diğer bilgiler sayfanıza gelecektir.
Detaylı kullanım kılavuzunu görmek için tıklayınız